dijous, 9 de juny del 2011

Pau Casals queda sense homenatge a Nova York

La nova direcció de l’Institut Ramon Llull descarta recordar l’efemèride del músic català davant les Nacions Unides. La proposta, que ja havia estat anunciada el novembre passat, era de Forum Musicae

Carles Domènec | 09/06/2011 | Vistes: 19
El Llull proposa ara fer un acte d'homenatge a Casals al Palau de la Música al setembre.
El concert que l'Orquestra i el Cor de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) amb el Cor de l'Orfeó Català volien dur a terme a la seu de les Nacions Unides de Nova York, el 24 d'octubre, per celebrar els quaranta anys de la cèlebre intervenció del músic Pau Casals al mateix indret no tindrà lloc a la ciutat dels gratacels. La iniciativa de l'entitat mallorquina Forum Musicae i que fou aprovada per l'anterior equip directiu de l'Institut Ramon Llull ha estat finalment desestimada per l'actual equip del Llull.

El 26 de novembre passat, el Ramon Llull agafà la responsabilitat d'organitzar l'efemèride. El director anterior, Josep Bargalló, havia acordat amb el Govern andorrà que l'estat independent posaria a disposició del Llull els mecanismes diplomàtics per traslladar una petició del seu representant permanent davant l'assemblea de l'ONU.
Ara, però, tot ha canviat. Ahir els responsables del Llull desestimaren la iniciativa de Forum Musicae a canvi d'una alternativa a l'actuació de Nova York. Aquesta seria un homenatge a Pau Casals al Palau de la Música Catalana el proper 14 de setembre, que organitzarà la Fundació Casals. 

L'acte a Nacions Unides tenia la intenció de reivindicar l'oficialitat de l'Himne de la pau de l'universal músic català. A 95 anys, Casals interpretà la peça el 24 d'octubre de l'any 1971, dia de les Nacions Unides. També tocà El cant dels ocells, la cançó popular catalana que Casals solia interpretar en les actuacions i que es convertí en tota una proclama simbòlica. Anys abans, Casals, en reconeixement del seu esforç per difondre un missatge de pau al món, fou convidat pel secretari general de les Nacions Unides, Dag Hammarskjöld, per oferir un concert a la seva seu que commemoraria l'aniversari de la fundació de l'organització. Com recorda el professor Josep Maria Figueres en el llibre Pau Casals. Escrits i discursos: Pau , Pau i sempre Pau (Angle Editorial), "Casals no vol tocar als Estats Units, però l'extraterritorialitat de l'organisme el convenç". Figueres assegura que "l'actuació va ser l'esdeveniment musical transmès per ràdio, i per televisió a través de la CBS, que ha tingut més difusió de la història".

Totes les parts implicades en l'homenatge es reuniren ahir a la seu de l'Institut Ramon Llull a Barcelona. A la sortida de l'encontre, la directora de Forum Musicae, Magdalena González, abandonà la seu del Llull en tensió i amb el rostre desencaixat. El director del Llull, Vicenç Villatoro, acompanyat d'Àlex Susanna, director adjunt de la institució, explicà que s'havia pactat no fer declaracions de la reunió i redactar un comunicat conjunt. A la trobada també hi assistiren la presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla; el seu director, Joan Oller; el director de la Fundació Pau Casals, Josep Maria Carreté; i el gerent del Llull, Josep Marcé. Salvador Brotons, el director de l'OJIPC i de la Simfònica Ciutat de Palma, que una hora abans presentava a la premsa la seva participació en l'espectacle inaugural del Festival grec de Barcelona, s'incorporà al tram final de la reunió. 


A l'espera de les declaracions per part de Magdalena González i del comunicat redactat pel Llull, falta veure si Forum Musicae acceptarà la participació en el concert del Palau, en substitució de l'acte de Nova York. L'homenatge a Pau Casals prendria un nou rumb per a l'OJIPC, en un esdeveniment que, ara organitzat per la Fundació Pau Casals, compartiria amb altres intèrprets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada