dijous, 11 d’agost del 2011


Cultura | Cultura

Moll publicarà un dietari inèdit de Bartomeu Fiol

El nou volum, continuació d’Entre Cavorques i Albió, tindrà com a títol Entre Cavorques i Brandenburg, referit entre els anys 2007 i 2009. Francesc Moll confia que sigui al carrer abans de final l’any

Carles Domènec | 11/08/2011 | Vistes: 40
L'escriptor morí dilluns capvespre a 77 anys.
A títol pòstum, el dietari de Bartomeu Fiol (Palma 1933-2011) Entre Cavorques i Albió, que recollí un notable èxit de lectors i, sobretot, de crítica, tindrà continuïtat en un segon volum titulat Entre Cavorques i Brandenburg Dietari de feina i viatges. 2007-2009, que publicarà Editorial Moll. "Tenim l'original a punt i, com a homenatge a Bartomeu Fiol, intentarem publicar el llibre tan aviat com sigui possible, tal vegada a final d'any", explicà l'editor Francesc Moll, qui avançà que "seguirà el mateix esquema del primer llibre, una barreja de dietari amb breus assajos sobre els escriptors alemanys que ell tant coneixia i apreciava".

Si, en el primer dietari, Fiol redactava un quadern d'escriptor que comprenia des del mes de juliol de l'any 2000 fins al 28 de febrer del 2002, amb la intenció de preparar i deixar constància d'una visita acadèmica a Anglaterra que acabà frustrant, en el segon volum l'autor es refereix a Alemanya entre els anys 2007 i 2009. "És un exemple d'allò que haurien de ser aquest tipus de llibres per part d'un bon escriptor, que obtingué el Ciutat de Palma", afegí Moll. 

El crític nord-americà Sam Abrams, prologuista en el primer dietari, declarà que "el primer tom sobre un viatge a Anglaterra era un assaig general; i que en el segon, Fiol aprofita la idea de viatge com a símbol de la vida" i manté que "l'intel·lectual sempre està en acció, en moviment , traslladant-se". Abrams
també afegí que el dietari "té ni més ni menys que 347 pàgines". Salvador Espriu, un dels referents de Fiol, es referia a la localitat catalana d'Arenys com a Sinera; Fiol converteix Mallorca en Cavorques. "Era un home que tenia molt a veure amb el moviment del món anglosaxó de l'alta modernitat i que mantingué un diàleg artístic amb escriptors com Bertolt Brecht, als quals acollí com a interlocutors", manté. "Fiol treballava compulsivament amb els seus autors preferits a partir dels llibres que anava adquirint en tots els idiomes que dominava". El funeral per Bartomeu Fiol serà avui a les 20.00 hores a l'església de Santa Creu, al carrer de Sant Llorenç, 4, de Palma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada