dimecres, 1 de febrer del 2012

GEBRE ALS VIDRES, ANTONI VIDAL FERRANDO

Passa poques vegades que un llibre de poesia deixi una sensació de profund desassossec en el lector. Després de llegir "Gebre als vidres", d'Antoni Vidal Ferrando, aquesta sensació immortalitzada per Pessoa és el que em queda. Vidal Ferrando -un dels millors poetes de la nostra llengua dels darrers trenta anys- ha bastit una obra densa i multiforme: abunden els poemes amb versos plens i molt llargs, sovint amb encavalcaments brutals, que són marca de la casa, però també hi ha poemes molt breus, haikus i quasi aforismes ben destilats. Les referències culturals, la mediterraneïtat profunda que destila l'obra i sobretot la sensació de la pèrdua deixen el lector en un estat d'ànim que transita per tota la varietat de plantes, flors i arbres que es destilen en els versos: d'una banda amb el seu perfum, d'altra amb la seva caducitat. Els éssers absents, els records dels colors plens i intensos de la mar que conforma la seva illaïtat, contrasten amb nits d'erotismes que són també de fulla caduca, esmorteïda pel pas del temps.
El llibre ha estat editat per Meteora, que incorpora així al seu selecte catàleg poètic la veu ferma d'aquest home que ha fet de cada vers un poema i de cada poema un univers.
I com a mostra, alguns dels versos meravellosos que hi ha a un llibre que esgota els llapis i els retoladors:
"El vent se'n du l'eco gris del seu catecisme"
"preludi de l'onada que ens podrirà els cossos"
"el resultat de l'art també és un cementeri"
"els blaus d'aquest silenci trenquen els idiomes"
"els teus alens serien cants d'alosa"
"del que no entenc en faig una biblioteca"
"pels arcs de les mesquites s'arreceren de la mort"
"crec que hauré pintat l'ànima d'un pais impossible"
"la lluna grega de la pell de les pomes"
"la nit porta l'estètica del licor o el pecat"
"entre la mar i els ulls just hi ha geologia"
"des d'una nit exànime de vísceres de rosa".
Us deixo també l'enllaç a l'editorial on podreu llegir algun poema sencer.http://www.editorialmeteora.com/libro/gebre-als-vidres/148

2 comentaris:

  1. Del que no entenc en faig una biblioteca...

    Brutal.

    ResponElimina
  2. Ens feu feliços quan dieu aquestes coses tan maques del llibre. Nosaltres (els editors) considerem, també, que és un gran llibre de poemes. Magnífic.

    ResponElimina